augustus 21

Open Monumentdag 2022 in Lissewege

Dit is een website van een privépersoon. Check voor de actuele situatie van horeca, B&B en data van evenementen de websites of facebookpagina's waarvan de link hier wordt vermeld.

Op 11 september 2022 is het Open Monumentendag en in Lissewege valt er veel te beleven. Er zijn verschillende plaaten te bezoeken. Een overzicht:

1. De abdij van Ter Doest herleeft

Vier eeuwen na datum komt de historische abdijsite Ter Doest terug tot leven. De recente herontdekking van de ondergrondse sporen van de uitgestrekte middeleeuwse abdij worden aan het grote publiek voorgesteld, met een actief programma in Ter Doest en Lissewege, voor jong en oud en op maat van gezinnen.

Luister naar de archeologen, bekijk het unieke houten gebinte van de middeleeuwse schuur vanop 10 meter hoogte, doe op eigen houtje de erfgoedwandeling of volg enkele activiteiten mee: een abdij-doolhof, dronevluchten, rondleidingen, Ter Doest kindertattoos, en nog veel meer! Ook Monumentwacht zal van de partij zijn met demonstraties en activiteiten.

De activiteiten gaan door op verschillende locaties in Ter Doest en Lissewege.

Toegangstijden

  • 10:00-18:00 – laatste toegang 17:00: Vrije toegang zonder inschrijving (behalve afdaling van de stelling op reservatie!)
  • Weide Ter Doest : Doorlopend | Rolstoelen met brede banden worden voorzien
  • Schuur Ter Doest: 10u tot 12u30 – 13u30 tot 17u | Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk

Activiteiten archeologische site Ter Doest

Drone-demonstratie

Onder voorbehoud van weersomstandigheden

Aan de hand van verschillende dronevluchten doorheen de dag kan je live het grondplan van de verdwenen abdij bekijken.

Stelling met uitzichtpunt

Vanaf een stelling krijgt je een uitzicht over de weide waar de verdwenen Ter Doest abdij ooit in volle glorie pronkte. De contouren van de funderingen worden aangeduid op het terrein en geven een beter beeld van de omvang van de abdij.

Uitleg over de abdijresten

Benieuwd naar hoe de ondergrondse funderingen werden ontdekt? De archeologen van de dienst Erfgoed en de Universiteit Gent doen graag uit de doeken hoe het onderzoek en de geofysische metingen verlopen.

Demonstratie geofysische meettoestellen

Wat zit er onder de grond verstopt? De Universiteit Gent toont enkele van de bodemsensoren die ze kunnen inzetten om onzichtbare archeologische resten op te sporen.

Archeologische boordemonstratie

Benieuwd hoe archeologen de geofysische metingen kunnen staven zonder het hele terrein op te graven? De archeologen van Raakvlak vertellen je er alles over tijdens deze archeologische boordemonstratie.

Doolhofspel voor kinderen 

Niet rolstoeltoegankelijk. Kinderen wanen zich met het doolhof van strobalen in de voormalige cisterciënzerabdij. Een archeoloog deed er een geweldige ontdekking en wil die aan de wereld laten zien, maar al het materiaal en de resultaten zijn verdwenen! Doorheen de doolhof liggen aanwijzingen, het is aan jullie om het mysterie op te lossen.

Erfgoed tattoos 

Speciaal voor kinderen zijn erfgoedtattoos ontworpen op basis van de Ter Doest manuscripten. Deze kleurrijke tattoos van miniaturen krijgen tijdelijk een plekje op je arm, of je voorhoofd, of…

Stickers voor kinderen 

DoorlopendBij elke activiteit voor kinderen is na afloop een sticker te verdienen. Verzamelen jullie ze allemaal?

Schuur Ter Doest

Ter Doest Lissewege

Ter Doest Lissewege

Informatie over de abdijsite en de schuur 

Pop-up panelen en televisieschermen in de schuur leren je meer over de werking van Monumentenwacht West-Vlaanderen en over het lopend archeologisch onderzoek naar de ondergrondse restanten van de voormalige cisterciënzerabdij. De video’s en de panelen zijn doorlopend te bekijken.

Uitleg door Benoît Delaey over de restauratie 

Je krijgt de unieke kans om conservatie-architect Benoît Delaey aan het woord te horen. Benoît doet uit de doeken hoe hij de restauratie van de abdijschuur tussen 2000 en 2002 heeft aangepakt en er in slaagde het historisch dakgebinte in alle eer te herstellen, met respect voor het historisch bouwmateriaal.

Bekijk het gebinte van de schuur in close-up 

Niet rolstoeltoegankelijkHet impressionante, middeleeuws dakgebinte van de bewaarde abdijschuur kent een boeiende geschiedenis. Bekijk het gebinte in close-up vanop de 10 meter hoge stelling en luister naar de uitleg door onze Monumentenwachters.

Afdaling van de stelling 

Niet rolstoeltoegankelijk | 10-14 jaar

Voor kinderen is een amusante afdaling vanaf de stelling in de schuur voorzien, in klimuitrusting, als een echte Monumentenwachter! Klik op "reserveer" en kies een tijdsslot van 20 minuten!

Meer info: https://www.openmonumentendag.be/evenementen/ter-doest-herleeft

2. Onze Lieve Vrouw Bezoekingkerk te Lissewege met demonstraties Monumentenwacht

Kerk Lissewege

In het witte dorp Lissewege trekt de monumentale O-L-V-Bezoekingskerk uit de 13de eeuw met een enorme toren van 50 meter hoog, alle aandacht naar zich toe. De grote afmetingen van deze polderkerk worden vaak verklaard door het feit dat Lissewege een bedevaartsoord was met een speciale devotie voor een mirakelbeeld van Maria en ook een halte was voor de bedevaarders op de weg naar Santiago de Compostella.

Vanop de toren van deze kerk geven monumentenwachters klimdemonstraties om 10u, 11u, 12u, 13u30, 14u30, 15u30, 16u30 (onder voorbehoud van weersomstandigheden).

In de kerk geeft Monumentenwacht Interieur toelichting bij het onderhoud van de kunstschatten in de kerk. 

Er is een educatief spel met rondleidingen in de kerk om 10u, 10u30, 12u, 13u30, 14u, 14u30, 15u, 15u30, 16u, 16u30 en 17u. (Om 11 uur is er een zondagsmisviering.)

Gaan jullie mee op pelgrimstocht naar Compostella? Verkleed jullie als pelgrim en ga mee op pad door de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingskerk in Lissewege. Leer meer over de interieurobjecten in de kerk en kies daarna uit vier creatieve opdrachten.

Zin om glasramen te ontwerpen, of een nieuwe kroon voor Onze-Lieve-Vrouw te maken? Misschien verdienen jullie er wel een echte Sint-Jacobsschelp mee! Terwijl de kinderen zich uitleven met de creatieve opdrachten, leren hun ouders via een rondleiding door de interieurwachters meer over het kerkinterieur.

3. Herberg De Valckenaere

Herberg De Valckenaere en de link met Hans Memling. Vrije toegang & gids ter plaatse beschikbaar. Het beeldbepalende hoekpand op de hoek met de Stationsstraat wordt reeds voor het eerst in archiefdocumenten vermeld in 1555, maar gaat waarschijnlijk nog verder terug in de tijd.

Lisseweegs Vaartje 1
8380 Lissewege (Brugge)
België

10 september 2022 om 14:00 tot 11 september 2022 om 18:00

Meer info: https://www.openmonumentendag.be/evenementen/open-monumentenweekend-herberg-de-valckenaere

4. Hoeve De Goudblomme

Hoeve De Goudblomme, monument in een beschermd dorpsgezicht. Vrije toegang & gids ter plaatse beschikbaar. Tijdens Open Monumentenweekend staan de vrijstaande schuur (of schaapstal), de varkensstal en de bergschuur open.

Hoeve De Goudblomme

Stationsweg 28
8380 Lissewege (Brugge)
België

10 september 2022 om 14:00 tot 11 september 2022 om 18:00

Meer info: https://www.openmonumentendag.be/evenementen/open-monumentenweekend-hoeve-de-goudblomme

5. Landschapswandeling met de Erfgoedapp


Lissewege en Ter Doest vormen een twee-eenheid met het landschap als verbindende factor. Dit landschap is het resultaat van historische ontwikkelingen vanaf de vroege middeleeuwen en allerlei ingrepen van de mens doorheen de tijden.

reiger in lissewege

reiger in lissewege

Een wandeling in de ruimere omgeving is een ideale manier om deze verrassende elementen te ontdekken in het landschap.

De ErfgoedApp van Faro biedt de mogelijkheid om Lissewege en Ter Doest op eigen tempo te ontdekken.

De  4,5 km lange erfgoedwandeling brengt je op tal van historisch waardevolle plaatsen in de buurt, gaande van het Lisseweegs Vaartje, de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingskerk tot het weidevogelreservaat en meer.

Download de gratis ErfgoedApp.

Ga naar de kaart. Open de Ter Doest-wandelroute en ga op pad.

Let wel: deze wandeling is niet volledig rolstoeltoegankelijk. Zo kun je niet met de rolstoel op het uitkijkpunt over het weidevogelreservaat (vanaf de straatkant is het echter wel mogelijk de informatie en foto’s op de app te bekijken). Ook de doorgang voor een weide ter hoogte van Ter Doest een het pad langs de spoorwegbedding zijn moeilijk toegankelijk met de rolstoel.

Meer info: https://www.openmonumentendag.be/evenementen/open-monumentenweekend-landschapswandeling-lissewege-met-de-erfgoedapp

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>