augustus 26

Ma-festival Lissewege

Dit is een website van een privépersoon. Check voor de actuele situatie van horeca, B&B en data van evenementen de websites of facebookpagina's waarvan de link hier wordt vermeld.

Het jaarlijkse MA-festival is een festival rond klassieke muiek.

Het muziekfestival vindt in augustus plaats in de schuur van Ter Doest en in de Onze Lieve Vrouwkerk in Lissewege. De kerk is bekend om haar goed akoestiek. De kathedralenbouwers (de kerk van Lissewege werd eeuwenlang de kathedraal van het noorden genoemd) schonken aandacht aan de muziek die een weergave moest zijn van het goddelijke.

Dankzij goed afgewogen galm in de kerk moest de stem van de voorganger van een kerkdienst redelijk ver in de kerk dragen. Vandaar dat de middeleeuwse kerkbouwers zoveel aandacht schonken aan de akoestiek. Sommigen zeggen dat de pilaren daarvoor gebouwd werden op koeievellen, maar dat is niet bewezen. Hoe dan ook tijdens het MA-festival kan je de klassieke klanken horen weerklinken in het statige kerkgebouw of de robuuste schuur van Ter Doest.

De oudste Christelijke kerkmuziek stamt in het westen, net als in het oosten, af van de Joodse muziek uit de synagoge. Deze muziek was eenstemmig. Dat was in West-Europa zo voor het Gregoriaans en zijn varianten: Mozarabisch in Spanje, het Gallisch en het Keltisch. Rond 800 kwam daar verandering in. Enerzijds door het toevoegen van bourdontonen (bijvoorbeeld een doedelzak die naast een melodie een lage continu klinkende grondtoon laat horen) en parallelle octaven: gelijktijdig dezelfde melodie laten klinken, maar een octaaf lager of hoger gezongen. Zo kwamen er meerstemmige liederen waarvoor de akoestiek van de gotische kathedralen perfect moest zijn.

Meer informatie over het MA-festival vind je op hun website: www.mafestival.be

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>