augustus 26

Ma-festival Lissewege

0  comments

Het jaarlijkse MA-festival is een festival rond klassieke muiek.

Het muziekfestival vindt in augustus plaats in de schuur van Ter Doest en in de Onze Lieve Vrouwkerk in Lissewege. De kerk is bekend om haar goed akoestiek. De kathedralenbouwers (de kerk van Lissewege werd eeuwenlang de kathedraal van het noorden genoemd) schonken aandacht aan de muziek die een weergave moest zijn van het goddelijke.

Dankzij goed afgewogen galm in de kerk moest de stem van de voorganger van een kerkdienst redelijk ver in de kerk dragen. Vandaar dat de middeleeuwse kerkbouwers zoveel aandacht schonken aan de akoestiek. Sommigen zeggen dat de pilaren daarvoor gebouwd werden op koeievellen, maar dat is niet bewezen. Hoe dan ook tijdens het MA-festival kan je de klassieke klanken horen weerklinken in het statige kerkgebouw of de robuuste schuur van Ter Doest.

De oudste Christelijke kerkmuziek stamt in het westen, net als in het oosten, af van de Joodse muziek uit de synagoge. Deze muziek was eenstemmig. Dat was in West-Europa zo voor het Gregoriaans en zijn varianten: Mozarabisch in Spanje, het Gallisch en het Keltisch. Rond 800 kwam daar verandering in. Enerzijds door het toevoegen van bourdontonen (bijvoorbeeld een doedelzak die naast een melodie een lage continu klinkende grondtoon laat horen) en parallelle octaven: gelijktijdig dezelfde melodie laten klinken, maar een octaaf lager of hoger gezongen. Zo kwamen er meerstemmige liederen waarvoor de akoestiek van de gotische kathedralen perfect moest zijn.

Meer informatie over het MA-festival vind je op hun website: www.mafestival.be


Dit is ook de moeite waard om te lezen

De bunkers van de Atlantikwall

De bunkers van de Atlantikwall

Het station van Lissewege

Het station van Lissewege
>