april 22

Lissewege vanuit de lucht (WO I)

Op zoek naar luchtfoto's in voorbereiding van mijn rondleiding in Ter Doest, vond ik een website met luchtfoto's uit WO I: 

https://www.luchtfoto1914-1918.be

Helaas waren er geen foto's te vinden van de omgeving van Ter Doest of de omgeving van de restanten van het mottekasteel in het Lisseweegs Upperhof. Twee sites waarvan het interessant zou zijn om ze in die periode te kunnen bekijken.

Ik vond er wel een foto met een detail van het dorp (gedeeltelijk):

Luchfoto WO I Lissewege

Maar ik vond wel iets anders dat merkwaardig was: 

Wie mijn rondleidingen gevolgd heeft, weet dat ik vertel dat er een verband is met het getal 13 en Lissewege.

En ook hier kon je het zien: de luchtfoto die het meeste toont van het dorp, die ook de kerk toont, heeft als nummer: 16748 of samengeteld 26, het dubbel van 13, wat verwijst naar Jahweh die de getalwaarde 26 heeft. Zoals het telefoonnummer van onze laatste pastoor Maarten Verroens ook 544 544 was of twee keer dertien was. Voor een dorp dat in Vlaanderen Vakantieland wordt voorgesteld in het dertiende seizoen, dertiende aflevering en voorkomt in het boek Dertien van Pieter Aspe, is dat natuurlijk niet te verwonderen. 

De foto zie je hieronder.

Lissewege nummer dertien

De veerpont in Lissewege

Het valt ook op dat de veerpont tijdens WO I nogal uitgebreide aanlegsteigers had: om legermateriaal over te zetten? Er werden toen in ieder geval koeien en mensen over het Boudewijnkanaal gebracht vanuit het Strooien dorp zoals de overkant van het Boudewijnkanaal heette. Het kanaal had het dorp immers in tweeën gedeeld.

Veerpont Lissewege

Op volgende luchtfoto's zie je de nu verdwenen huizenrijen en boerderijen van het toenmalige Strooien dorp.

Lissewege Strooien dorp
Lissewege Strooien Dorp

Je kan zelf eens een kijkje nemen op deze website en kijken of je jouw huis kan terugvinden. 

Ik hoop dat op deze site ooit nog foto's opduiken van de omgeving van het mottekasteel en van Ter Doest. Wordt vervolgd.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>