juli 21

Koningin Mathilde had voorouders in Lissewege

Voor de nationale feestdag, dacht ik: laten we de koninklijke roots en Lissewege eens verkennen.

Zoals vele inwoners al weten, kwamen prins Albert en prinses Paola met hun kinderen vaak eten in Ter Doest n de jaren ‘60 (lees dit artikel om een foto te bekijken en het relaas van de famlie Dendooven hierover te lezen). Focus maakte er n 2022 zelfs een reportage over (te bekijken op https://www.focus-wtv.be/programma/het-koninklijke-verleden-van-ter-doest.

Kleine tip: lees mijn artikelen over het geheim van de schuur van Ter Doest en over de merkwaardigheden van de kapel van Ter Doest.

Maar wat weinigen weten en ik zelf maar onlangs ontdekte toen ik het artikel over één van onze dorpelingen, Jacob Reyvaert maakte, was dat koningin Mathilde zelfs een voorvader had wonen in ons dorp. Ja, je leest het goed: koningin Mathilde stamt af van de familie Reyvaert.

Wapenschild familie Reyvaert

Omdat ik graag dingen grondig aanpak, heb ik via Geneanet (een website waarmee je stamboomonderzoek kan doen) gecheckt of het klopte wat onderaan het artikel uit Rond de Poldertorens over de familiale achtergrond van Jacob Reyvaert stond. Namelijk dat koningin Mathilde zou afstammen van de broer van Jacob Reyvaert, Engelbert. Dat doet mij denken: dat in ons dorp naast het Jacob Reyvaertheem, huys De Engel te zien is, lijkt wel een hereniging van de beide broers: Jacob en Engel(bert). Hoe toevallig.

Jacob Reyvaert

Toen ik vorige week las dat koningin Mathilde vaak in het wit gekleed is op belangrijke momenten, zoals bij staatsfoto’s, deed me dit onmiddellijk denken aan de opnames van The white queen van enkele jaren geleden in de kerk van ons dorp. In onderstaande video zie je bijv. vanaf 46:08 al een stuk van de vloer van de kerk van het huwelijk dat er opgenomen werd voor deze reeks (PS: de titel van de video heeft niets te maken met koningin Mathilde).

Geen wonder dat koningin Mathilde onbewust in het wit gekleed is: ze is afkomstig van ons witte dorp 🙂 Tussen ons gezegd, dit is gewoon de kleur die katholieke koninginnen mogen dragen, een verwijzing naar het reine, het maagdelijke, wat onrechtstreeks verwijst naar de “white godesses”, de oude moedergodinnen uit een ver verleden - wie hier meer over wilt weten, schrijf je in op mijn nieuwsbrief ‘voor volwassenen’ via deze link.

Laten we samen eens op reis gaan naar de familie Reyvaert en hun latere connectie met onze koningin. Ik moet er wel bij vermelden dat resultaten van opzoekingen in Geneanet soms onvolledig of onjuist kunnen zijn, maar wat de algemene lijn betreft, heb ik wel verschillende zelfde resultaten gevonden. We moeten er natuurlijk ook van uit gaan dat de officiële vader ook altijd de werkelijke vader is als je begrijpt wat ik bedoel :-). Volgens onderzoekers van KU Leuven zou slechts 1% per generatie een bastaard of ‘koekoeksjong’ zijn, dus de foutenmarge is wat dat betreft redelijk beperkt.

Generatie : François en Engelbert Reyvaert

François Reyvaert (je kon er alles over lezen in dit artikel) woonde in de zestiende eeuw dus  in  Lissewege, was gehuwd met Françoise Benijns en had twee zoons: de latere jurist, Jacob die ook in Lissewege woonde, en Engelbert die op 6 mei 1595 overleed in Brugge. Engelbert was gehuwd met Elisabeth Van Volden (ong. 1545-1593). De naam Elisabeth komt dus niet enkel in de stamboom van koning Filip voor, maar ook in die van koningin Mathilde (het is ver, ik weet het en wellicht weten ze het zelf niet).

Engelbertus werd ook Ange genoemd en was schepen en trésorier in Brugge. 

Graftekst Engelbertus Reyvaert

Graftekst Engelbertus Reyvaert

Generatie: Marie Reyvaert

Engelbert had een dochter, Marie. Die in Brugge overleed op 27 september 1619. Zij was gehuwd met Jean Stochove (1571-1616). De familie Stochove was een gekende familie in het Brugse. Jean was in 1602 raadslid en in 1604 en 1605 schepen van Brugge. In 1598 was hij proost van de Rederijkerskamer van de Heilige Geest en in hetzelfde jaar werd hij, als eerste van de familie, lid van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed.

Grafsteen Jan Sotchove en Marie Reyvaert

Sepulture van Jean Stochove en Marie Reyvaert

Let op de verschillende wapenschilden van de families Reyvaert, Benijns/Bennins/Van Volden/Anchemant. Anchemant is een verwijzing naar de moeder van Elisabeth Van Volden (de moeder van Marie Reyvaert), die afkomstig was van Pierre Anchemant, een Bourgondiër die ook secretaris was bij Maximilaan van Oostenrijk en Filips de Schone.

Dus kan je zeggen dat koningin Mathilde langs die weg een link heeft met de Bourgondiërs, terwijl ze nu vaak verblijft op de plaats van het oude paleis van Filips de Schone (het paleis in Brussel is gebouwd op de Coudenberg, waar ooit het paleis Coudenberg  stond van Filips de Schone, de restanten zijn het bezoeken waard overigens) of hoe een cirkel vaak eeuwen later zich sluit. Haar voorouder Pierre Anchemant stond dus Filips de Schone bij, zij staat een andere Filip bij (ik hoop dat dit grapje mij geen klacht wegens majesteitsschennis oplevert).

Generatie Vincent Stochove

Vanaf deze generatie beschikken we over iets meer gegevens. Vincent Stochove werd geboren op 25 februari 1605 in Brugge en overleed in Brugge op 25 september 1679. Hij was burgemeester in Brugge. Op 15 oktober 1637 huwde hij met Marie Thérèse van Marcke de Lummene (1605-1699). Zij hadden een zoon Jean Baptiste Corneille de Stochove.

Generatie Jean Baptiste Corneille de Stochove

Hij werd geboren op 10 september 1638 en stierf op 20 februari 1696. Hij was pensionaris van de stad Brugge werd. Deze functie, voor de ambtelijke taken vergelijkbaar met die van een stadssecretaris en voor de gerechtelijke taken met die van een onderzoeksrechter of procureur, vereiste een universitair diploma. In 1675 was hij gouverneur van de Berg van Barmhartigheid.

In 1683 huwde hij met Catherine Arents (1640-1728), de dochter van Leonard Arents en van Maria van Wymeersch. De familie Arents was welvarend geworden door handel en was op weg om in de adelstand te worden opgenomen. Verschillende onder hen, waaronder Leonard, waren lid van de Brugse Gilde van Makelaars. 

Generatie Charles Emmanuel de Stochove

Geboren in 1690 en overleden op 28 juli 1735. Hij was raadslid en schepen (1727-1734) in Brugge, teven gouverneur van de Berg van Barmhartigheid. Hij was ook voogd van het Sint-Juliaangasthuis. Hij was lid van een aantal godvruchtige genootschappen: de Edele Confrérie van het Heilig Bloed, de Confrérie van Onze Lieve Vrouw van den Drogen Boom, de Confrérie van het Heilig Kruis en die van de Twaalf Apostelen. Hij was ook lid van de Sint-Jorisgilde van kruisboogschutters en van de Sint-Michielsgilde van schermers. 

Hij huwde op 4 september 1721 met Marie-Jacqueline Rommel (1690-1732) die in tegenstelling tot haar achternaam doet vermoeden van een rijke patriciërsfamilie uit Brugge afkomstig was en die al eeuwen stadsfuncties vervulde in de stad.

Dat hij welgesteld was kan je lezen in de lijst van bezittingen die beschreven werden tijdens zijn nalatenschap (je leest er hier meer over in het overzicht van de familie de Stochove).

Je ziet dat zelfs de naam Emmanuel (de naam van prins Emmanuel) al voorkomt in de stamboom van koningin Mathilde.

Generatie Jean Aybert de Stochove

Geboren op 11 februari 1727 en overleden in 1797. Hij huwde met Cathérine Thérèse Perduyn de Buyswalle (1736-?), die de enige dochter was van een heel oude familie, die haar stamboom had vanaf Robert Perduyn, raadsheer in 1235 van gravin Johanna van Vlaanderen. Het raad geven aan leidinggevenden in een land hoort blijkbaar tot de stamboom van koningin Mathilde.De vader van Catherine, Pieter Perduyn was schepen van het Brugse Vrije en haar moeder was Thérèse de la Villette d’Altena.

Deze Jean was een beetje luier dan zijn voorouders, hij bekleedde geen enkel ambt en hield zich gewoon bezig met, laten we zeggen, het rentenieren in zijn woonhuis in de Nieuwstraat in Brugge en op zijn buitenverblijf in Moerkerke. In de nasleep van de Franse revolutie was hij wel één van de hoogst getaxeerde bewoners van Brugge.

Generatie Thérèse Marie Josephine Catherine Stockhove

De dochter van Jean (14/03/1782-1/12/1818) huwde op 3 november 1803 met Charles Bernardin Ghislain Coppieters (20/05/1774-12/01/1864). Hij was een Belgisch rechter, lid van de Tweede Kamer, lid van het Nationaal Congres en volksvertegenwoordiger.

Dus één van de voorouders van koningin Mathilde stond mee aan de wieg van het ontstaan van België. In oktober 1830 werd Coppieters door de Brugse kiezers met het meeste stemmen verkozen om zitting te nemen in het Nationaal Congres. Hij stemde voor de onafhankelijkheidsverklaring en voor de eeuwigdurende uitsluiting van de Nassaus. Bij de eerste stemmingen voor een staatshoofd, behoorde hij tot het twintigtal congresleden dat zijn stem uitbracht op Karel van Oostenrijk-Teschen, wat uitdrukking gaf aan een wens van terugkeer naar de Oostenrijkse tijd. Hij stemde voor regent Surlet de Chokier, voor Leopold van Saksen-Coburg. Oef, gelukkig stemde haar voorouder voor de goedkeuring van koning Leopold I of Mathilde was misschien niet onze koningin geweest. Ze mag Charles dus wel bedanken.

Charles Coppieters Stochove

Charles Coppieters Stochove - Bron: Wikipedia

Zijn echtgenote Marie-Thérèse werd wel niet zo oud: maar 36 jaar.

Generatie Anne-Thérèse Coppieters Stochove

De dochter van Charles Coppieters en Thérèse Marie Stochove, Anne Thérèse Coppieters Stochove werd geboren op 1 september 1818 en overleed op 1851 in Brugge. Opnieuw een overlijden op jonge leeftijd: 32 jaar. Op 10 mei 1841 was ze gehuwd met Louis Antione Frennelet (1799-1852). Ze hadden één dochter.

Generatie Marie Isabelle Dorothé Anne Philomène Ghislaine Frennelet

De enige dochter, Marie Isabelle Frennelet werd geboren op 4 mei 1843 in Brugge en overleed er op 20 augustus 1881, opnieuw op jonge leeftijd: slechts 38 jaar oud. Ze was gehuwd in 1867 met Desiré Charles Joseph Ghislain de Thibault de Boesinghe (1837-1909). Je leest meer over de familie de Thibault de Boesinghe op deze Wikipediapagina. Hij was advocaat en gemeenteraadslid in Zwevezele.

Wapenschildd Thibault de Boesinghe

Familieschild Thibault de Boesinghe - Bron: Wikipedia

Generatie Madeleine Emilie Godelieve Ghislaine de Thibault de Boesinghe

Deze enige dochter werd geboren op 29 juni 1876 in Brugge en stierf in Brussel op 18 mei 1931. Ze huwde in 1897 in Ruddervoorde met Clément van Outryve d’Ydewalle (1876-1942), de zoon van de burgemeester van Ruddervoorde, Eugène Edouard van Outryve d’Ydewalle die ook volksvertegenwoordiger was. Je leest meer over de familie van Outryve d’Ydewalle op deze Wikipediapagina.

Generatie Suzanne van Outryve d’Ydewalle

Suzanne van Outryve d’Ydewalle bracht de oorlog van 1914-18 aan het front door als verpleegster. Ik vraag me af of ze ooit niet koningin Elisabeth ontmoet heeft die tijdens WO I vaak de ziekenhuizen bezocht.

Ze was al vijfendertig toen ze in 1933 in het huwelijk trad met de kinderloze weduwnaar baron Charles d'Udekem d'Acoz (1885-1968), die burgemeester van Proven werd en met wie ze drie zoons had. De jongste was Patrick d'Udekem d'Acoz (1936-2008), de vader van Koningin Mathilde van België.

Wapenschild d'Udekem d'Acoz

Wapenschild d'Udekem d'Acoz - bron: Wikipedia

Generatie Patrick d’Udekem d’Acoz 

De vader van onze koningin werd geboren in Ukkel op 28 april 1936. Hij stierf in 2008. Na zijn studies voor landbouwkundige vestigde hij zich in 1958 in de provincie Luxemburg en werkte er in de bosbouw.

Hij trouwde op 1 september 1971 met de Poolse gravin Anne Marie KomorowskaBiałogard, 24 september 1946), dochter van graaf Léon-Michel Komorowski (1907-1992) en prinses Sophia Sapieha-Kodenska (1919-1997). In 1957 volgde zij haar ouders in ballingschap: het gezin verliet Polen en vestigde zich in Kivu (Congo-Kinshasa). Na hun terugkeer naar België werkte Anne Komorowska als verpleegster in een Brussels ziekenhuis.

Dit is de lijst. En wellicht gaan weinigen het nu geloven, maar François Reyvaert is dertien generaties terug de voorouder van koningin Mathilde. Dertien, het getal waarnaar de kerk verwijst. Hoe grappig.

Misschien is het daarom dat de koning en zijn gezin soms te vinden is in Knokke: Knokke is ontstaan uit Lissewege, dus het is gewoon back to the roots.

Als de persdienst van het paleis dit toevallig zou lezen (als ze Google Alert ingesteld hebben normaal wel), het koningspaar is altijd welkom in Lissewege, waar ooit François Reyvaert, een voorouder van de koningin woonde. De roots liggen wel vooral in Brugge, maar die stad hebben jullie al genoeg gezien, kom eens naar Lissewege. Je kan er paling eten op Ter Doest (palingvissers is een bijnaam van Lissewegenaars), een wandeling maken, terrasje doen, ik ben zelfs bereid om een rondleiding te geven om te onthullen wat er verborgen is in Lissewege. Misschien was François Reyvaert daar wel van op de hoogte. Of wie weet had hij de schat van de tempeliers wel ontdekt op één van zijn gronden waardoor zijn familie rijk werd. Je weet nooit.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>