april 5

Kerktoren Lissewege permanent open met tentoonstelling over de tijd

De kerktoren van OLV Bezoeking in Lissewege en de tijd

Misschien heb je het al gehoord, maar de kerktoren in Lissewege zal binnenkort permanent open zijn en een permanente tentoonstelling rond de tijd huisvesten.

Ik heb dan ook mijn stoute schoenen aangetrokken en meer uitleg over dit project gevraagd aan de kerkfabriek van Lissewege en dit is wat Franky, de secretaris mij bezorgde om te publiceren:

"Je zal ongetwijfeld al hebben opgemerkt dat er momenteel werken aan de gang zijn in de kerktoren van Lissewege.

Deze werken kaderen in het project Horizon 2025 waarbij de provincie West-Vlaanderen er naar streeft om tegen 2025 een 20 à 25-tal uitkijktorens te realiseren langs fiets en/of wandelroutes in de provincie. (voor meer info zie bijgevoegde link Project - Horizon 2025 | Westtoer)

De bedoeling is om tegen het begin van de zomer de kerktoren open te stellen voor het publiek. (Voorheen werd de uitbating gedaan door het VVV maar enkel tijdens het toeristisch seizoen.)

In de toekomst zal de toren dagelijks en gratis toegankelijk zijn en dit gedurende gans het jaar. Naast het adembenemende zicht op de wijde omgeving vanop het platform zal de bezoeker ook nog de permanente tentoonstelling rond het thema “Tijd” kunnen bezoeken op één van de zolderruimtes.

Deze expositie wordt gerealiseerd i.s.m. prof Maarten Van Dyck van de Universiteit Gent en geeft een unieke kijk op de “tijd” in al zijn aspecten. De absolute blikvanger wordt het oude torenuurwerk (dateert van voor 1500) dat eerder toevallig werd gevonden op een van de zolders en momenteel gemonteerd en gerestaureerd wordt.

Uurwerk kerktoren Lissewege

Maar vooraleer de toren kan opengesteld worden voor het grote publiek dienen nog de nodige werken uitgevoerd te worden. Deze ingrepen omvatten oa :

  • Herstelling van de toegangsdeur
  • Plaatsing van een tourniquet (automatisch toegangs- en controlesysteem)
  • Plaatsing (bewakings)camera’s en branddetectie
  • Vervanging trapleuning
  • Inrichting en aankleding van de expositieruimte
  • Vervanging van de plankenvloer en de zinken dakbedekking op het platform
  • Plaatsing van een oriëntatietafel (balustrade) op het platform
  • ………
Kerktoren Lissewege

Deze werken worden grotendeels gefinancierd door de Kerkfabriek van Lissewege met ruime steun van de provincie West-Vlaanderen.

Tegen eind mei zouden de werken moeten afgerond zijn; de plechtige opening is voorzien op 21 juni 2023 (niet toevallig de langste dag van het jaar….)

Wij kijken er alvast naar uit!

Franky Trappeniers

Secretaris Kerkfabriek OLV-Bezoeking Lissewege"

Hij is niet alleen: ik kijk er ook naar uit, want het kerkgebouw in Lissewege is speciaal. Wie er meer over wilt weten, kan nog altijd een open rondleiding bijwonen (meer info op deze pagina).


Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>