Kamiel Bulcke, een JezuĆÆet die zijn jeugd doorbracht in Lissewege, begon in 1955 te schrijven aan het Engels-Hindi woordenboek dat in 1968 werd uitgegeven. Een enorm werk.
Bron: Odisdatabank
Kamiel werd in 1909 in Ramskapelle geboren, maar verhuisde met zijn ouders naar Lissewege, waar hij zijn jeugd doorbrak. In 2020 kreeg hij een herdenkingsplaat in Ramskapelle aan de muur rond de Sint-Vincentiuskerk (bron: website Knokke-Heist). Maar liefst 30 Indische kranten schonken hier aandacht aan (bron: Het nieuws van West-Vlaanderen).
Intrede van Kamiel bij de JezuĆÆeten en vertrek naar IndiĆ«
Tijdens zijn studies in Leuven, besliste hij om JezuĆÆet te worden. De Lissewegenaar trok in 1936 uiteindelijk naar IndiĆ« als wiskundeleraar. Hij studeerde Sanskriet en Hindi.
Bron: website Knokke-Heist
Het levenswerk van Lissewegenaar Kamiel
Hij was ook de eerste die aan de universiteit van Allahabad toelating kreeg om zijn thesis in het Hindi te schrijven. Hij doceerde aan het Saint-Xavier's college, totdat hij door doofheid moest stoppen. Hij kon zich toen wijden aan zijn studies.
Bron: Odisdatabank
In 1951 werd hij Indiaans staatsburger (bron: Odisdatabank).
Zijn werk aan het Engels-Hindi woordenboek begon op 1955 om uiteindelijk te resulteren in een 900 bladzijden en 40.000 woorden tellend algemeen woordenboek Engels-Hindi dat in 1968 voor de eerste maal uitgegeven werd (bron: Wikipedia).
Viering in 2009 door duizenden Hindi's en de Indische nobelprijs voor literatuur
In 2009 werd in Ranchi door duizenden Hindi's de honderjarige geboorte van Kamiel gevierd omdat hij een expert was in Hindi taal en cultuur (bron: JezuĆÆeten). In Rond de Poldertorens in 1999 verscheen een artikel over pater Bulcke waarin zijn leven in IndiĆ« werd geschetst. In 1975 gaf Indira Ghandi hem de indische tegenhanger van de nobelprijs: de Padmabhushan, een uitzonderlijke erkenning voor een Lissewegenaar. Voor iedereen eigenlijk. Om maar te schetsen hoe belangrijk pater Bulcke voor IndiĆ« en de Hindi taal en cultuur was.
Merkwaardig dat er in heel Lissewege niets terug te vinden is dat verwijst naar deze opmerkelijke man. Er is geen enkele straat naar hem genoemd, maar er bestaan wel straten die de naam hebben gekregen van mensen die nooit iets met Lissewege te maken hebben gehad, bijv. de pater Verbieststraat Hij woonde ooit in de Stationsstraat, misschien dat er daar ooit een gedenkplaatje ergens kan komen? Of hoe oude, opmerkelijke dorpelingen ook in een klein dorp kunnen verdwijnen in de nevelen van de geschiedenis.
De volledige levensloop van Kamiel Bulcke kan je vinden via deze link.