juli 8

Een Lissewegenaar heeft ooit gezorgd voor het Engels-Hindi woordenboek (Kamiel Bulcke)


Kamiel Bulcke, een Jezuïet die zijn jeugd doorbracht in Lissewege, begon in 1955 te schrijven aan het Engels-Hindi woordenboek dat in 1968 werd uitgegeven. Een enorm werk.

Bron: Odisdatabank

Kamiel werd in 1909 in Ramskapelle geboren, maar verhuisde met zijn ouders naar Lissewege, waar hij zijn jeugd doorbrak. In 2020 kreeg hij een herdenkingsplaat in Ramskapelle aan de muur rond de Sint-Vincentiuskerk (bron: website Knokke-Heist). Maar liefst 30 Indische kranten schonken hier aandacht aan (bron: Het nieuws van West-Vlaanderen).

Intrede van Kamiel  bij de Jezuïeten en vertrek naar Indië

Tijdens zijn studies in Leuven, besliste hij om Jezuïet te worden. De Lissewegenaar trok in 1936 uiteindelijk naar Indië als wiskundeleraar. Hij studeerde Sanskriet en Hindi.

Kamiel Bulcke

Bron: website Knokke-Heist

Het levenswerk van Lissewegenaar Kamiel

Hij was ook de eerste die aan de universiteit van Allahabad toelating kreeg om zijn thesis in het Hindi te schrijven. Hij doceerde aan het Saint-Xavier's college, totdat hij door doofheid moest stoppen. Hij kon zich toen wijden aan zijn studies.

 

Bron: Odisdatabank

In 1951 werd hij Indiaans staatsburger (bron: Odisdatabank).  

Zijn werk aan het Engels-Hindi woordenboek begon op 1955 om uiteindelijk te resulteren in een 900 bladzijden en 40.000 woorden tellend algemeen woordenboek Engels-Hindi dat in 1968 voor de eerste maal uitgegeven werd (bron: Wikipedia).

Viering in 2009 door duizenden Hindi's en de Indische nobelprijs voor literatuur

In 2009 werd in Ranchi door duizenden Hindi's de honderjarige geboorte van Kamiel gevierd omdat hij een expert was in Hindi taal en cultuur (bron: Jezuïeten). In Rond de Poldertorens in 1999 verscheen een artikel over pater Bulcke waarin zijn leven in Indië werd geschetst. In 1975 gaf Indira Ghandi hem de indische tegenhanger van de nobelprijs: de Padmabhushan, een uitzonderlijke erkenning voor een Lissewegenaar. Voor iedereen eigenlijk. Om maar te schetsen hoe belangrijk pater Bulcke voor Indië en de Hindi taal en cultuur was.

Merkwaardig dat er in heel Lissewege niets terug te vinden is dat verwijst naar deze opmerkelijke man. Er is geen enkele straat naar hem genoemd, maar er bestaan wel straten die de naam hebben gekregen van mensen die nooit iets met Lissewege te maken hebben gehad, bijv. de pater Verbieststraat Hij woonde ooit in de Stationsstraat, misschien dat er daar ooit een gedenkplaatje ergens kan komen? Of hoe oude, opmerkelijke dorpelingen ook in een klein dorp kunnen verdwijnen in de nevelen van de geschiedenis. 

De volledige levensloop van Kamiel Bulcke kan je vinden via deze link.


Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>