april 1

Joost De Deckere, kasteelheer Lissewege

Joost De Deckere (ong. 1440 - na 1500)

Kasteelheer van Lissewege

Joost De Deckere was lid van familie van de heren van Lissewege. Zij hadden op het einde van de veertiende eeuw deze naam aangenomen. Hij behoorde tot het ambacht van de wolwevers.

Stadsbestuur Brugge

Hij nam deel aan het stadsbestuur in Brugge als raadslid in 1475, 1484 en 1496. Daarnaast was hij hoofdman van het Sint-Donaassestendeel in 1478 en van het Sint-Jacobssestendeel in 1482, net zoals zijn familielid Jan De Deckere. In 1479, 1497-1498 was hij schepen en in 1488 burgemeester van Brugge

Burgemeester van Brugge en de troubles met Maximilaan van Oostenrijk

Joost De Deckere vertegenwoordigde de ambachten die tegenover aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk stonden. Op 5 februari 1488 werd de aartshertog gevangen gezet door de Brugse opstandelingen en opgesloten in het huis  Cranenburg op de Markt in Brugge. Enkele van zijn medewerkers, waaronder Pieter Lanchals werd geëxecuteerd. Het regentschap van Maximilaan werd niet erkend (lees er meer over via deze link over de Vlaamse opstand tegen Maximiliaan).

Maximiliaan van Oostenrijk

Maximilaan van Oostenrijk (1519) door Albrecht Dürer - Bron: Wikimedia

Dus werden de stadsbestuurders waarvan werd gedacht dat zij pro Maximiliaan waren, afgezet en vervangen door een nieuw bestuur dat de opstandelingen vertegenwoordigden. Zo werd Joost De Deckere op 12 februari 1488 burgemeester van Brugge.

Maar slechts tot 2 september 1488, omdat dan het gezag van Maximilaan hersteld was en de traditionele notabelen terug werden benoemd bij de jaarlijkse vernieuwing. Diegenen die het vertrouwen hadden van het centrale bestuur, wat Joost De Deckere niet had. Hij werd samen met zijn medestanders uit het bestuur geweerd. Hij kon wel nog raadslid worden in 1496 en in 1497-1498 als eerste schepen. 

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Joost_de_Deckere

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>