augustus 4

Hoe komt het dat de huizen in Lissewege wit zijn en het dorp het witte dorp wordt genoemd?

Lissewege wordt 'het witte dorp' genoemd. Natuurlijk omdat de huizen zo wit zijn. Hoelang dit al zo is, is mij niet bekend. Maar ik was nieuwsgierig en ben wel op zoek gegaan naar de uitleg over de witte gevels in Lissewege. Dat vond ik bij een artikel van schrijver Johan Ballegeer uit 2000.

Bij het bouwen van een nieuwe woning met de poreuze bakstenen die uit de polderklei waren gebakken, moest om ervoor te zorgen dat de muren waterdicht bleven, de muren ‘gekaleid’ (ook wel ‘gemollegrauwd’ genoemd). Dit kaleien gebeurde door de muren in te smeren met een dun mengsel van cement in water (mollegrauwen was eerder schoorsteenroet in water dat op de muren werd gesmeerd), waarop een eerste laag witte kalk kwam. Maar omdat het wit niet te veel zou schitteren, werd er blauwsel toegevoegd. Als men het witsel nog beter wou doen hechten, deed men er groene zachte zeep bij. Elk jaar tegen begin juli, Lissewege kermis, werd de gevel opnieuw gewit. Dit gebeurde om de felle zonnestralen af te doen ketsen van de witte gevel, waardoor het koeler was in huis (kunnen we misschien iets van leren).

  Desnerck (1974, fig. 052)

Foto uit Desnerck, G.; Desnerck, R. (1974). Vlaamse visserij en vissersvaartuigen: 1. De havens.  Oostduinkerke. 256 pag. via Wetenschatten, vier eeuwen kustonderzoek in beeld, Vlaams Instituut van de Zee.

Het zwart onderaan de huizen was door in te smeren met koolteer, zo'n 50-60cm, tegen de drup die van de dakpannen viel, want niet alle dakpannen hadden een dakgoot. Dat het ook goed was tegen de 'sporen' van wildplassers was natuurlijk ook meegenomen.

De luiken in Lissewege aan de ramen waren over het algemeen wit en groen. Op sommige boerderijen waren de luiken soms donkerrood en wit. Allemaal kleuren die terugkeren in het wapenschild van Lissewege: wit, groen en rood.

Bron: BALLEGEER, J., "Wandeling in het rustieke Lissewege", Rond de Poldertorens, 2000, 84-92.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>