augustus 27

Het station van Lissewege

Het station van Lissewege werd gebouwd in de periode 1905-1906 omdat de haven van Zeebrugge moest ontsloten worden door de spoorlijn 51A. In die periode werden meerdere stations in deze stijl gebouwd volgens standaardplannen uit 1895. Voordien stond er een houten gebouw.

Foto: onroerend erfgoed – Marc Ryckaert

Daarvoor moesten de inwoners naar Zuienkerke-statie gaan dat buiten het dorp lag. Reden: de stoomtreinen wilde men liefst niet te dicht bij de dorpskom en zeker niet de dorpskom laten passeren. Dat is de reden waarom zo veel oudere stations buiten een woonkern liggen.

LISSEWEGE ” Zicht op de Statie ” – bron: Geneanet

Naast het station staat het ‘lampisteriegebouw’ waar men destijds de lampen bewaarde (het kleine gebouwtje met twee deuren dat je op de foto het eerst ziet). Aan de overkant van het spoor staat opslagloods in dezelfde stijl. Alle gebouwen zijn nu in private eigendom. Er stoppen wel nog treinen in Lissewege, zie de pagina Praktisch.

Vroeger had het station een luifel, zoals je hieronder kan zien. Tijdens de oorlogen werd het station ook gebruikt voor transporten.

LISSEWEGE ” Zicht op de nieuwe Statie ” – Geneanet

Ook de woning van de overwegwachter is bewaard en als monument beschermd. Hierin woonde destijds overwegwachter. Dit witte gebouw staat naast de opslagloods aan de overkant van de spoorweg, recht tegenover de lagere school.

Informatie over station Lissewege bij NMBS.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>