Zelfs in het nieuwe dienstencentrum in Lissewege keert oude symboliek terug
Ik heb lang getwijfeld of ik een artikel zou schrijven over het nieuw lokaal dienstencentrum dat gebouwd wordt op de Scharphoutsite. Ik twijfelde: zou ik dit artikel wel schrijven? Maar het werd een onweerstaanbare drang om er toch iets over te schrijven omdat het een voorbeeld is hoe onze wereld, het universum, God of waarin je ook in gelooft, in elkaar zit.
In een vorig artikel heb ik het al gehad over het getal dertien en het feit dat de kerk in Lissewege in afstandsmaten verbonden is met dit getal (voor wie het nog niet weet: neen, dit is geen ongeluksgetal, wil je meer weten, volg dan eens een private of groepsrondleiding met ondergetekende als gids, meer informatie via deze link). Maar ook in de huidige tijd blijft het getal telkens terug opduiken in verband met het witte dorp (lees bijvoorbeeld dit artikel over Vlaanderen Vakantieland).
De letter Mem
Want het lokale dienstencentrum heeft als ontwerper-architect Dertien12. Nee, ik verzin dit niet. Bovendien verwijst ook het ontwerp van het lokale dienstencentrum onrechtstreeks naar het getal dertien. Hieronder vind je een illustratie hoe het eruit zal zien (bron: Dertien12).

Kijk eens goed: zie jij het ook? Wacht ik zal je helpen.

Dienstencentrum Lissewege
Het is de letter M. De M van Maria (de kerk in Lissewege heet Onze Lieve Vrouw Bezoeking), de M van de mater (moeder) of voor wie eerder kapitalistisch ingesteld is: materie. De letter M is de dertiende letter van het alfabet. Je kan de M ook verbinden met Maria-Magdalena, die de dertiende apostel, de ingewijde werd genoemd die het 'Al' kende in de apocriefe evangeliĆ«n die niet in de bijbel vermeld zijn. Dertien verwijst naar āingewijdenā.
Als we de buitenkant bekijken kan je langs twee zijden een M zien of toch niet helemaal. De ene zijde heeft aan het dak een M (twee punten) en de andere zijde heeft drie punten, dus een M met nog een extra beentje aan. Het is niet zo duidelijk te zien, ga naar de website van Dertien12 en je kan het beter bekijken.

De tweede vorm, dus de 3 punten in het dak verwijst ook terug naar het getal dertien. Want dat is de vorm of het pictograph van de Hebreeuwse letter mem, de dertiende letter van het Hebreeuwse alfabet.

De getalwaarde of gematria (dit is de oude techniek die men gebruikte om letters te gebruiken als getallen, de Grieken noemden dit isosephia) van mem is gelijk aan 40 (13 = 1+3 = 4 = getal van moeder aarde, denk aan de vier seizoenen). Bij de Egyptenaren verwees deze vorm naar water. Ik hoop maar dat het lokale dienstencentrum geen last heeft van te veel water. Maar dit water van mem verwijst naar de goddelijkheid in Bijbel: āGod zweefde over de waters.ā Water verwijst echter ook naar emoties. Ik hoop dat de emoties niet te hoog oplopen voordat het lokale dienstencentrum in dienst wordt genomen. Mem staat voor de emoties en de winter. In de natuur is dit het water van de winter dat de zaden van de lente voedt om te groeien tot nieuw leven. Zo is de achterliggende betekenis van mem dat we onze emoties in ons innerlijk leven in beweging houden om zo onze zaden van groei te bevorderen (ABRAVANEL, D., The secrets of the Hebrew alphabet, 2015, pag. 114 e.v.).
De letter mem heeft meerdere betekenissen: naties, volkeren, talen of wijsheid. Volkeren, zo zou je de Lisseweegse dorpelingen kunnen noemen: het Lisseweegse volk. Zeer toepasselijk voor een dienstencentrum.De letter verwijst naar een hergeboorte waarbij duisternis verandert in licht en bitterheid in zoetheid. Dat verklaart waarom er een snoepwinkeltje is in Lissewege.
De samenstelling van de letter zelf in Hebreeuws schrift bestaat uit twee andere letters: vav en kaf waarvan de gematria samen 26 is of 2 x 13. Zesentwintig staat gelijk aan Jahweh. Wist je dat de pastoor in Lissewege vroeger overigens het telefoonnummer 050/544544 had of 5+4+4 = 13 en 5+4+4 = 13, samen 26, dus een verwijzing naar God. Een mooier telefoonnummer kon een priester niet hebben. Mem vertegenwoordigt de alomtegenwoordigheid van God, zelfs in het telefoonnummer van een pastoor in een klein dorp.
Het getal 1312
Oke, nu denk je, leuk, maar dit zal wel allemaal toeval zijn. Dat dacht ik ook in eerste instantie, maar laten we nog eens terugkeren naar de naam van het ontwerpbureau Dertien12. Ik had al eens geschreven op deze blog over de grote waarschijnlijkheid dat de tempeliersorde de bouw van de kerk in Lissewege mogelijk gefinancierd heeft (lees dit artikel). Op 4 april 1312 (of je kan dit ook schrijven als dertien12) heeft paus Clemens de tempeliersorde ontbonden. Op 12 mei 1312 gaan de bezittingen van de tempeliers naar de Hospitaalridders, die de Orde van Malta wordt. Daardoor moesten de Lissewegenaars in het verleden een deel van hun tienden (dit zijn belastingen) moesten afstaan aan de Orde van Malta.
Dat de overheid heeft gekozen voor een ontwerpbureau met de naam Dertien12 hoeft niet te verwonderen: in de Bijbel staat er in Romeinen 13, 1-7 (dus hoofdstuk 13) te lezen dat:
āIedereen moet de autoriteit van het bevoegd gezag erkennen, want er is geen gezag dat niet van God komt; ook het huidige gezag is door God ingesteld. 2 Wie zich tegen dit gezag verzet, verzet zich dus tegen de orde die God heeft bepaald, en wie dat doet roept zijn veroordeling over zich af. 3 Wie doet wat goed is, heeft van de gezagsdragers niets te vrezen, alleen wie doet wat slecht is. U wilt niets van de overheid te vrezen hebben? Doe dan wat goed is en ze zal u prijzen, 4 want ze staat in dienst van God en is er voor uw welzijn. Maar wanneer u doet wat slecht is, kunt u haar beter vrezen: ze voert het zwaard niet voor niets, want als dienares van God geeft ze ieder die het slechte doet de straf die hij verdient. 5 U moet haar gezag dus erkennen, en niet alleen uit angst voor straf, maar ook omwille van uw geweten. 6 Daarom betaalt u ook belasting en staat wie belasting int in dienst van God. 7 Geef iedereen wat hem toekomt: belasting aan wie u belasting verschuldigd bent, accijns aan wie u accijns verschuldigd bent, ontzag aan wie ontzag toekomt, eerbied aan wie eerbied toekomtā
Dit zal stad Brugge als muziek in de oren klinken. Maar wacht, wat staat er in vers Romeinen 13:12, dezelfde getallen als in de naam van het architectenbureau? āDe nacht loopt ten einde, de dag nadert al. Laten we ons daarom ontdoen van de praktijken van de duisternis en ons omgorden met de wapens van het licht.ā Wat een toepasselijke tekst voor een dorp waarvan de naam weg (wegha) naar het licht (lys) betekent (lees dit artikel). Tja, de getallen 1 en 3 vind je natuurlijk ook terug in Genesis 1:3: āEn God zei: Laat er licht zijn! En er was licht.ā
De heilige Lucia
Het grappige is dat als we de naam van het onwerpbureau 1312 lezen als de dertiende dag van de twaalfde maand, dus 13/12, dat we dan komen op een feestdag waarop de heilige Lucia wordt vereerd. De naam Lucia is afkomstig van lux, licht. Zij is de patroonheilige van onder andere de blinden, dus diegenen die niet zien (wat je zowel letterlijk als figuurlijk kan bekijken). Op de feestdag van Lucia worden in sommige landen, o.a. In Scandinaviƫ een soort lichtfeesten gehouden met fakkels, kaarslicht en lekkers. Dat lijkt een beetje op het lichtfeest dat in Lissewege plaatsvindt. Wie meer wilt weten over de H. Lucia kan altijd het heiligenmuseum in het dorp bezoeken.

Ach, wellicht is dit artikel gewoon een beetje spielerei en gegoochel met getallen, data en woorden van een schrijfster wiens hoofd vol zit met letters, getallen, woorden en symbolen.
Of toch niet?
De Hebreeuwse kalender
Want wij zijn nu niet enkel in het jaar 2025. Volgens de Hebreeuwse kalender zijn we nu in het jaar 5785 of 5+7 = 12 en 8+5 = 13. Dus 1213 het omgekeerde van 1312. Of 5+7+8+5 =25=7, net zoals 1312 = 1+3+1+2 = 7. Je ziet dat het niet anders kan dan dat het lokaal dienstencentrum op de Scharphoutsite in 2025 af zal zijn en plechtig zal geopend worden. Wellicht met veel lichtjes.
O ja, minister Crevits heeft een subsidie van 978.000 euro toegekend voor de bouw van de Scharphoutsite in Lissewege. Het getal 978 verwijst in gematria naar Mitlaqachat bliksem, lichtflitsen (Coleman, W., Sepher Sapphires. The magical language, vol. 2). 9+7+8 = 24 wat 1 verwijderd is van 25 of 1312. In gematria mogen getallen met 1 afwijken van elkaar om toch geldig te zijn. Dit heet colel.
En als we nog eens kijken naar andere betekenissen in gematria van het getal 13 komen we op twee verklaringen die verwijzen naar dorpelingen van een gemeenschap (PIVIK, B., Gematria and the Tanakh, 2011):
- Goy ā Natie, volk, heidens volk
- Davvag ā Een visser, de bijnaam van Lissewegenaars is palingvissers.
Het getal 1312 komt ook voor in de Hebreeuwse gematria met volgende betekenis:
- Yeshavtem ā Jij woont, je verblijft.
Ik woon inderdaad in Lissewege, dus dat klopt. Hoe wonderlijk zit alles toch in elkaar. Je besluit een artikel te schrijven over het nieuwe dienstencentrum in Lissewege en voor je het weet zit je op een roetsbaan van historische gebeurtenisse, getallen en woorden die lijken te verwijzen naar ons dorp.
Circulair bouwen
Ah, ja, ik was het bijna vergeten. Het lokaal dienstencentrum in Lissewege is een voorbeeld voor circulair bouwen. Dit is een duurzame benadering van bouwprojecten, waarbij materialen en grondstoffen zo veel mogelijk hergebruikt worden en afval geminimaliseerd wordt. Het idee achter circulair bouwen is dat gebouwen ontworpen worden als een soort materiaalbank, waarbij alle gebruikte componenten na de levensduur van het gebouw opnieuw gebruikt of gerecycled kunnen worden. Circulair, dus een cirkel. De letter Mem wordt in verschillende lettertypes als volgt afgebeeld:

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Mem
Een cirkel dus. In gematria heeft de letter Mem een getalwaarde van 40. Veertig is een belangrijk getal in de Bijbel en verwijst ook naar een zwangerschap. Een nieuw leven. Zoals dit nieuwe lokale dienstencentrum misschien ook nieuw leven in het witte dorp zal blazen. In veel tradities en religies staat de 40 voor een periode van overgang, voltooiing en voorbereiding op een nieuwe fase. Denk bijv. aan de 40 dagen vasten in het Christendom of de 40 dagen van de zondvloed in de Bijbel. Lissewege zal na de voltooiing van dit lokaal dienstencentrum een nieuwe fase bereiken. Welke, dat moeten we afwachten.
Hoe mooi is het toeval. Of is het geen toeval?
āNumbers constitute the only universal languageā - Nathanael West