juli 28

Geocaching in Lissewege aan de bunkers

Dit is een website van een privépersoon. Check voor de actuele situatie van horeca, B&B en data van evenementen de websites of facebookpagina's waarvan de link hier wordt vermeld.

Soms ontdek je al eens iets over je dorp als je dingen opzoekt. Zo zouden er geocaches verstopt zijn in Lissewege. Zelf ben ik niet vertrouwd met geocaching, maar voor de liefhebbers misschien een interessant weetje.

De brandstofbunkers langs het Boudewijnkanaal zouden de place to be zijn. De bouw van de tanks werd opgestart door het Belgische leger en later overgenomen door de Duitsers tijdens de oorlog. De tanks konden ongeveer 6.000.000 liter brandstof in totaal opslaan. Speciale pompen zorgden voor de bevoorrading van brandstof langs ondergrondse pijpleidingen naar Zeebrugge en voor de opbouw van de Atlantik wall (meer over de Atlantik Wall in Lissewege lees je in dit blogartikel: de bunkers van de Atlantikwall).

Er zou ook een geocache te vinden zijn een beetje verder langs het Boudewijnkanaal aan de oude overzet. Vroeger staken de arbeiders die in ‘het strooien dorp’ (zo heette het gehucht aan de overkant van het Boudewijnkanaal, nu is dit volledig havengebied van de haven van Zeebrugge) woonden het kanaal over met een veerbootje, ‘den overzet’, dat met een lijn werd overgetrokken om te gaan werken in de fabrieken in Zwankendamme. Maar ook de koeien werden op deze manier in een grotere veerboot overgezet over het Boudewijnkanaal. En tot slot was het ook een manier voor de kinderen uit het ‘strooien dorp’ om naar het dorp in Lissewege naar school te gaan. Deze veerboot over het Boudewijnkanaal bestond tussen 1899 en 1986. Van de overzet kan je nog de houten aanlegsteigers en een naar het water leidende kasseistrook zien.

Het oude verdwenen cafe Den Overzet in Lissewege
Foto van het oude, verdwenen café Den Overzet in Lissewege. Meer foto’s van Den Overzet in Lissewege, via deze link.

Bronnen:

https://www.geocaching.com/geocache/GC46X1D_bb3-lissewege-bunker-complex

https://www.geocaching.com/geocache/GC44167_bb3-den-overzet-lissewege

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>