augustus 26

De Maria-Ommegang

Dit is een website van een privƩpersoon. Check voor de actuele situatie van horeca, B&B en data van evenementen de websites of facebookpagina's waarvan de link hier wordt vermeld.

Elke eerste zondag in mei gaat er een Maria-processie door in Lissewege. Dit is al eeuwenlang een traditie. Oorspronkelijk ging men in de middeleeuwen met het Mariabeeld rond de kerk. Dat is een traditie overgenomen van de Germaanse en Keltische godsdienst waarbij men met een godin altijd rond een heiligdom moest gaan. Keltische godinnen werden overigens altijd vereerd aan een waterbron, de kerk van Lissewege staat op een waterbron.

Ommegang Maria 1930 – Beeldbank Brugge

Het Mariabeeld te Lissewege

Het Mariabeeld dateert van 1625. Het is niet het oorspronkelijke Mariabeeld, dat is vernietigd bij de beeldenstorm van de kerk. Aan de houding van de Maria te zien (zittend) werd het wel gemaakt naar het originele Mariabeeld. Zo’n zittende houding noemt men overigens sedes sapientiae, zetel van wijsheid. Dat wordt overigens bevestigd door Jezus die een appel vasthoudt. Velen zeggen dat dit verwijst naar de appel van Eva, maar een appel staat eigenlijk symbool voor spiritueel inzicht, hogere kennis. Je dacht toch niet dat Newton, een alchemist overigens, echt de zwaartekracht ontdekte door een appel die op zijn hoofd viel? Een appel is beeldspraak voor hogere kennis. Het Mariabeeld zou een mirakuleus Mariabeeld zijn, Ć©Ć©n van de redenen waarom Lissewege zoveel pelgrims aantrok.

De legende van het Mariabeeld

Volgens de oude legende zouden vissers uit Koudekerke in een vijver een Mariabeeld gevonden hebben. Ze namen het mee naar huis, maar ’s anderdaags was het verdwenen. Toen ze terug gingen vissen in dezelfde vijver, lag het Mariabeeld er opnieuw. Reden genoeg om er een kerk te bouwen, de Onze Lieve Vrouw Bezoeking kerk.

Laat ons eerlijk zijn, een vergelijkbare legende is er in Meetkerke (als je mijn blog verder volgt, zal je je afvragen of dit toeval is want er is een verband tussen Meetkerke en Lissewege). Zo zijn er nog vele kerken in het land waar er Mariabeelden gevonden werden. De realiteit is dat de christelijke godsdienst vaak oudere heiligdommen van heidense goden en godinnen overnam. Zeker oudere Romaanse en gotische kerken zijn vaak gevestigd op een oude plaats. In Lissewege staat de kerk overigens op een waterput. Vrouwelijke Keltische godinnen werden vereerd bij een waterput.

Door deze legende werd het Mariabeeld jarenlang meegedragen in Heist in de Visserstoet. Vissers hebben een bijzondere verering voor Maria, zij noemt ook Ster-der-zee. Overigens vereerden ook de Cisterciƫnzermonniken en de tempeliers vooral Maria.

Het Mariabeeld in 1902 – Beeldbank Brugge

De Ommegang

De Ommegang is een traditie sinds eeuwen. Op een gegeven moment heeft men echter de rondgang rond de kerk verlaten, waarom en wanneer is onbekend. In de negentiende eeuw was er wel nog een dispuut tussen kerkfabriek en een omwonende omdat die de bedevaartweg (het straatje vanaf Huyze Saeftinghe langs de kerkhofmuur naar de Oude Pastorie) had afgesloten. De Ommegang dus in een processie naar het kapelletje van Ter Doest. Recent is de Ommegang echter terug in oorspronkelijke vorm doorgegaan: rond de kerk zoals het in de middeleeuwen gedaan werd. In de kerk kan je de draagstoel zien waarmee het Mariabeeld wordt rondgedragen.

Maria Ommegang (Lissewege) | Leca | Landelijk Expertisecentrum ...
Foto: Leca vzw

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>