augustus 27

De bunkers van de Atlantikwall

Lissewege maakte deel uit van de Atlantikwall tijdens WO II. Je kan er nog restanten zien van verschillende bunkers die zijn blijven staan. In 1998 publiceerde Johan Ballegeer een artikel over de bunkers van Lissewege in Rond de Poldertorens. Hij had tekeningen en schetsen van een verzetsgroep kunnen consulteren waarop de bunkers van Lissewege stonden. Geïnteresseerden kunnen het artikel ‘Bunkers in Lissewege’, via deze link lezen.

1. Soldatenbarakken 2. burgerwoning gebruikt door de Duitsers 3. Zeebruggelaan 4. Spoorlijn Brugge-Zeebrugge 4. Plaats van de stelling 220.150 /68. Bron: BALLEGEER, J., Bunkers in Lissewege, Rond de Poldertorens, 1998, 39-46

Momenteel zijn er nog enkele restanten van bunkers te zien. Op twee locaties: naast en achter een villa langs de Zeebruggelaan ongeveer tegenover het huisnummer 107. Naast de villa is er een manschappenbunker, Regelbau 502. Naast de villa staan twee manschappenbunkers en langs de spoorlijn 4 Tobruks.

Als je Lissewege uitrijdt richting Brugge, sla je juist voor het einde van het dorp rechtsaf in de Canadezenstraat. Je slaat de eerste straat links in, de Patentestraat waar je vanzelf aan de linkerkant bunkers zult zien. Het gaat om de plaats waar een spoorwegbatterij E687 heeft gestaan die behoorde tot Abteilung E676. Deze spoorwegbatterij had 2 spoorwegkanonnen. Volgens oudere Lissewegenaars waar ik mee gesproken heb, liep er een spoorlijntje voor deze spoorwegbatterij vanaf het domein van de abdij van Ter Doest tot aan de Zeelaan, ter hoogte van het huidige tankstation (er was toen een melkerij in de buurt)

Aan de overzijde iets verder, kan je nog een vuurleidingspost zien die aangebouwd werd in het dak van een private woning. Je ziet aan de linkerkant in de Patentestraat ook nog twee Tobruks, twee manschappenbunkers type 622 en een commandobunker type 119 in slechte staat.

Bunkers langs de Patentestraat in Lissewege

Langs de Zeelaan naar Brugge kan je verschillende kleine bunkers zien.

Je kan ook geocaching doen aan de brandstofbunkers aan het Boudewijnkanaal. Lees er hier meer over.

Meer uitgebreide informatie over de Atlantikwall vind je in de kennisbank geschiedenis van Lissewege. 

Bron en meer info: PHILIPPART, F., Bunkers van de tweede wereldoorlog in België. De Atlantikwall, 2020, 193-195.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>