april 1

Cornelius De Groote (+1637)

Cornelius De Groote, Dismeester (17e eeuw)

Deze zomer ontmoette ik Thierry De Groote. Hij had een voorouder in Lissewege, namelijk Cornelis De Groote. De grafsteen van Cornelis kan je nu nog zien aan de zijkant van de kerk.

Cornelius De Groote Lissewege

Opschrift van de grafsteen:

"Sepulture van Cornelis De Groote overleet den 19e juni 1637 ende van Barbara Gheyle zijn huusvr. die overl. den 14 september 1643 ende Aernoutdynne Degroote haerlieder dochter overl. den 24en juny 1637 ende van Jeronnimus De Groote haerlieder sone overl. den 14 julius 1643. Ende van Cornelis De Groote jonghman oudt 56 jaeren overleet den 29 juny 1658"

In het parochieregister staat zijn overlijden evenwel genoteerd op 20.08.1637.

De grafsteen werd jaren na het overlijden gemaakt. Ik vermoed dan ook dat de steenkapper foutieve instructies heeft gekregen en Cornelis effectief in augustus en niet in juni is overleden.

Hij was gehuwd met Barbara Gheyle wiens ouders eveneens in de kerk werden begraven. Die grafsteen bevindt zich links in het portaal. Het zou interessant zijn om te kunnen achterhalen hoe de ouders van Barbara hun plaats in de kerk hebben weten te bekomen

Thierry ging verder op zoek naar de roots van zijn voorvader. Dit is wat hij gevonden heeft:

"Gravend in mijn familiegeschiedenis heb ik ontdekt dat mijn stambetovergrootvader Cornelis De Groote een dismeester was, ook wel Heilige Geestmeester genoemd. Dit verklaart waarschijnlijk waarom hij in 1637 in de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingskerk van Lissewege werd begraven. Een dismeester had de leiding over de dis of tafel van de Heilige Geest, een liefdadigheidsinstelling die zich met armenzorg bezighield. Hij werd beƫdigd door de stedelijke magistraat of, als het een heerlijkheid betrof, door de plaatselijke heer waarbij hij zich verbond tot de meest toegewijde dienst aan de armen van de parochie. Hij beheerde de bezittingen van de Tafel van de Heilige Geest zoals huizen en voorraden graan, bezocht armen om op de hoogte te blijven van hun toestand, deelde aalmoezen en brood uit en haalde steun op in de kerk..."

Dismeester

Afbeelding van een dismeester via Thierry De Groote

Met dank aan Thierry De Groote voor alle informatie die werd bezorgd.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>