april 1

Abt Willem van Oostburg (1204-1213)

Willem van Oostburg

Abt van Ter Doest van 1204 tot 1213

Abt Willem van Oostburg had Scandinavische contacten.

Cisterciënzermonniken waren wel gekend voor hun diplomatie, maar in dit geval zal het ook te maken hebben met Petrus, de bisschop van Roskilde en bloedverwacht van de Deense koning die in Ter Doest werd opgevangen nadat hij schipbreuk leed voor onze kust, toen hij op weg was naar een kruistocht (waar zou je in die tijd anders naar op weg zijn geweest?). Omdat Lissewege een eigen kuststrook had (jawel, Lissewege lag tot het einde van de negentiende eeuw aan zee, Zeebrugge is gewoon grotendeels Lissewege), konden de monniken de bisschop opvangen. 

De Cisterciënzers waren een kloosterorde die gastvrijheid hoog in het vaandel voerde (om in middeleeuwse termen te blijven). De abdijen waren vaak ook logementhuizen voor ridders onderweg naar een kruistocht, voor tempeliers of voor geestelijken op rondreis.  Ook kooplieden, avonturiers en gewone reizigers konden in hun abdijen terecht voor voedsel en overnachting in het gastenverblijf (zoveel is er nu nog niet veranderd: je kan op het Lisseweegse domein van Ter Doest nog altijd iets eten en overnachten :-)). 

Helaas stierf de bisschop in Ter Doest. Hij werd er ook begraven. Op zijn graf zou een monnik in het Latijn de volgende tekst hebben gebeiteld: “Hier ligt Petrus, bisschop van Roskilde, bloedverwant van de koning van Denemarken, die op reis naar het graf des Heren, hier ter plaatse stierf”. 

Wie weet wordt zijn graf wel gevonden als de abdij terug opgegraven wordt?

BRONNEN:

BALLEGEER, J., Kroniek van Lissewege of teloorgang van een agrarisch dorp, 2005.
DEN DOOVEN, L., De abdij van Ter Doest, 1953.
VAN HOLLEBEKE, L., Lisseweghe, son église et son abbye, 1865.

Afbeelding hierboven: 

Libri Decretalium glosati - Geschrift van Thosan (Ter Doest), dertiende eeuw - Bron: MMMonk.be

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>