april 1

Abt Mattheus van Gent (1190-1204)

Abt Mattheus van Gent

Abt van 1190 tot 1204

Over Mattheus van Gent is niet zoveel geweten, tenzij dat hij zachtaardig zou geweest zijn en een heilige levenswandel had. In zijn periode verkregen de monniken van Ter Doest bescherming van de Engelse koning Richard Leeuwenhart (hier zijn documenten van).

Ook de aartsbisschop van Reims, kardinaal Willem van Champagne (let op de toepasselijke achternaam) en zijn collega Stephanus, bisschop van Doornik zouden de broeders van Ter Doest bescherming geboden hebben, wat in de middeleeuwen geen overbodige luxe was voor een pas gestichte abdij.

BRONNEN:

BALLEGEER, J., Kroniek van Lissewege of teloorgang van een agrarisch dorp, 2005.DEN DOOVEN, L., De abdij van Ter Doest, 1953.VAN HOLLEBEKE, L., Lisseweghe, son Ć©glise et son abbye, 1865.

Afbeelding bovenaan: 

Tres partes Infortiati, Justianus, dertiende eeuw - Geschrift van Ter Doest - Bron: MMMonk.be

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>