april 1

Abt Jan I van Brugge (1179-1190)

Abt Jan I van Brugge (1179-1190)

Abt van 1179 tot 1190.

Sommigen zeggen dat deze abt familie zou zijn van de familie Gruuthuuse uit Brugge, maar dat is niet bewezen. Er wordt ook vermeld dat hij verwant zou zijn aan Robrecht van Brugge, de eerste abt van de abdij van Ter Duinen in Koksijde die Bernardus van Clairvaux, de meest bekende abt van de Cisterciënzers opvolgde. Dit is allemaal echter niet bewezen.

Terwijl Jan abt is, treden er veel monniken toe tot Ter Doest (toen nog Thosan).

Er worden grote stukken land ontgonnen door het graven van grachten. Zo kan de levensstandaard van de monniken verbeterd worden. Er is geen tolrecht te betalen, want Filips van den Elzas, graaf van Vlaanderen ziet af van elk tolrecht. Florent, graaf van Holland staat enkele gronden uit Zuid-Beveland af aan de abdij. Hendrik II, koning van Engeland, verleent verschillende rechten aan de abdij. Hij beschermt ook de monniken voor alle landen of gebieden die afhankelijk zijn van zijn kroon. Zo wordt de abdij leefbaarder.

BRONNEN:

BALLEGEER, J., Kroniek van Lissewege of teloorgang van een agrarisch dorp, 2005.DEN DOOVEN, L., De abdij van Ter Doest, 1953.VAN HOLLEBEKE, L., Lisseweghe, son église et son abbye, 1865.

Afbeelding bovenaan: 

Vita sancti Gregorii in duabus personis, videlicet magistri et discipuli, metrice exarata, Geschrift van abdij Ter Doest (Thosan), 12e eeuw - Bron: MMMonk.be

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>