april 1

Abt Desiderius Haket (12e eeuw)

Wie was Desiderius Haket (12e eeuw)?

De eerste abt van de abdij van Ter Doest was Desiderius Haket (lees ook dit blogartikel over de oprichting van Ter Doest). In 1175 werd hij vanuit de abdij van Ter Duinen in Koksijde met 12 monniken en 3 lekenbroeders naar Lissewege gestuurd om de cisterciƫnzerabdij Thosan te Lissewege te stichten. Haket was mogelijk verbonden met de Erembalden die de moord op Karel de Goede hadden gepleegd.

De mogelijke familieband van Haket met de Erembalden

In een groot deel, meestal grafelijke oorkonden, in de periode tussen 1161 tot 1173 wordt Haket teruggevonden, waardoor op grond van zijn naam soms wordt ervan uitgegaan dat hij familie zou geweest zijn van de burggrafelijke familie van de Erembalden. Onderzoek door R. De Ganck en N. Huyghebaert heeft aan het licht gebracht dat er ook bezitshistorische argumenten zijn om te ondersteunen dat hij een zoon van burggraaf Disdir. Haket zou kunnen zijn, maar toch is voorzichtigheid geboden (lees meer over de moord op Karel de Goede en de relatie met de kasteelheren van Lissewege in dit blogartikel).

Haket, deken van het Sint-Donaaskapittel te Brugge

Haket was actief in de grafelijke administratie, zo had hij in 1167 de tijdelijke leiding van de kanselarij in handen. In 1173 trad hij af als deken om zich terug te trekken in de CisterciĆ«nzerabdij Ter Duinen. Hij kreeg daar een monastieke opleiding voor hij naar Thosan of Ter Doest werd gestuurd. 

Haket, abt in Ter Doest (Thosan) te Lissewege

Haket werd dus in 1175 abt in Lissewege van de dochterabdij in Lissewege van Ter Duinen: Thosan die ook soms Capella werd genoemd. Het was de enige dochterabdij van Ter Duinen. Hij bleef maar 4 jaar abt, tot 1179. In juli keerde hij terug naar Ter Duinen om daar abt te worden, waar hij als abt stierf op 1 of 2 november 1185.

Bronnen:

https://mmmonk.be/geschiedenis-van-de-abdij-van-ter-doest/

https://www.geni.com/discussions/174841

http://www.crommelin.org/history/Ancestors/Flanders/Walter.htm

Afbeelding:

Disputatio petri alphonsi contra moysem iudeum pro defensione catholice fidei, geschrift uit Ter Doest, 13e eeuw via MMMonk.be

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>