april 1

Abt Daniël van Brugge (1213-1219)

Abt Daniël I van Brugge

Abt van 1213 tot 1219

De abdij verwerft verschillende gronden in Zeeuws-Vlaanderen.

Op dat moment stond de abdij van Ter Doest in Lissewege definitief op de kaart.

Door de werklust van de lekenbroeders en monniken groeit de abdij gestaag, ook dankzij de bescherming van machtige heren en bisschoppen. 

Maar de goederen van de abdij liggen ver (Graauwe, Krabbendijke, enz….), wat weegt op het rendement. Het grondbezit steeg tot minstens 4000 ha, minder dan de helft van abdij van Ten Duinen. Het grondbezit bevond zich  vooral in de Brugse regio en in Zeeland en de Vier Ambachten. Daar was de abdij actief bij de strijd tegen het water, met name in het Hulsterambacht en het Land van Saeftinge.

Topogratische kaart Lissewege

Topografische kaart Land van Saeftinghe (2005) - bron: Wikipedia

Ter Doest was trouwens ook betrokken in de waterhuishouding van de Lisseweegse regio bij de abdij en speelde een belangrijke rol in lokale wateringen. Daardoor nam de abt regelmatig een vooraanstaande rol in de Brugse regio op.

BRONNEN:

BALLEGEER, J., Kroniek van Lissewege of teloorgang van een agrarisch dorp, 2005.DEN DOOVEN, L., De abdij van Ter Doest, 1953.VAN HOLLEBEKE, L., Lisseweghe, son église et son abbye, 1865.

https://mmmonk.be/geschiedenis-van-de-abdij-van-ter-doest/

Afbeelding hierboven: 

Libri Decretalium glosati, geschrift abdij Thosan (Ter Doest), dertiende eeuw - Bron: MMMonk.be

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lissewege?

Grasduin in onze kennisbank (in opbouw). Wie een bijdrage wilt leveren kan altijd een mailtje sturen naar cunamo@proton.me

Lees een thriller die zich afspeelt in Lissewege

Zoektocht naar de heilige graal van de tempeliers, verborgen symboliek in de kerk, een seriemoordenaar die moordt volgens de 7 hoofdzonden, wat wil je nog meer? Met spotifylijst.

Overnachten

Als je wilt overnachten in Lissewege, kan je kijken op de pagina Overnachten, maar je kan hieronder ook direct zoeken via Trivago voor de beste deal. Vergeet niets op vakantie met de handige checklists van Checklistworld.be.


Voor als je nog meer informatie wilt:

Het Mariabeeld in Lissewege

Het Mariabeeld in Lissewege
>